Katarlı Yatırımcılar Türk Girişim Sermayesi Fonlarıyla Doha’da Bir Araya Geldi

04 Nisan 2019

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi öncülüğünde Alternatif Bank ve Commercial Bank’ın katkılarıyla Doha’da düzenlenen etkinlikte Katarlı yatırımcılar, portföylerinde Türk Start-up’ları barındıran girişim sermayesi fonlarıyla bir araya geldi.

Katar ve Türkiye arasında güçlenen ticari ve ekonomik bağların ölçeğini artırmak, bu iki ülke yatırımcıları için verimli iş ilişkileri oluşmasına zemin hazırlamak için her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi öncülüğünde, Alternatif Bank ve Commercial Bank’ın desteğiyle Türk girişim sermayesi fonları Katarlı yatırımcılarla bir araya gelerek potansiyel işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

Doha’da 3 Nisan Çarşamba günü gerçekleşen etkinliğe, Türkiye Doha Büyükelçisi Fikret Özer, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, Commercial Bank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fahad Badar, girişim sermayesi fonları Boğaziçi Ventures, Istanbul Startup Angels, Ida Capital ve Turk Telekom Ventures katıldı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Commercial Bank ve Alternatif Bank’ı temsilen toplantıya katılan üst düzey yöneticilerle Katarlı yatırımcılar çeşitli sunumlar ve bire bir görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet Burak Dağlıoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye ve Katar, iki önemli stratejik ve ekonomik paydaş olarak işbirliklerini sürdürüyor ve gelecekte de sürdürmeye devam edecekler. Bu işbirliğinin bir sonucu olarak, 2018 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi neredeyse 1,5 milyar dolara ulaşırken, Türkiye’yi ziyaret eden Katarlı turistlerin sayısı 130 bini aştı. Doğrudan Yabancı Yatırımlar anlamında ise Katarlıların Türkiye’ye yaptıkları yatırımların sayısı son 16 yıldır hızlı şekilde artıyor. Türkiye’de yerleşik Katarlı şirketlerin Doğrudan Yabancı Yatırım hisselerinin toplam değeri ise 5,5 milyar USD seviyesine ulaşmış durumda” dedi.

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, “Alternatif Bank olarak, Türk bankacılık sektöründeki 27 yıllık tecrübemiz ve kurumsal kültürümüze temel teşkil eden ‘danışman ve basiretli bankacılık’ anlayışıyla, müşterilerimizin varlıklarına değer katarak birlikte büyümeye çok önem veriyoruz. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye ve Katar arasındaki dostluktan aldığımız güçle, iki dost ve kardeş ülke arasında ivme kazanan ticareti her geçen gün yukarıya taşımaya, sunduğumuz ürün ve hizmetlerimizle fark yaratmaya odaklanıyoruz. Hissedarımız Commercial Bank’la birlikte, karşılıklı yatırımları artırmak için Katar ile Türkiye arasında bir köprü görevi görüyoruz. Müşterilerimizin tüm bankacılık ihtiyaçlarını kusursuz bir şekilde karşılayabilmek için çalışıyor, iki ülke arasında gerçekleşecek yatırımlara destek sağlamayı hedefliyoruz. Diğer taraftan, bankacılık hizmetlerimizin yanında iştiraklerimizden Alternatif Lease ve Alternatif Menkul ile finansman ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamak için özel çözümler de sunuyoruz.” dedi.

Kaan Gür, “Türkiye, genç nüfusu, teknolojiye hızlı adapte olabilen çevik yapısı, güçlü finans sektörü gibi dinamiklerin etkisiyle yurt dışından yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Türk girişimleri geçtiğimiz yıl yaptıkları önemli anlaşmalar ve aldıkları yatırımlarla kayda değer başarı elde ettiler. Hayata geçirdikleri işlerle ciddi bir potansiyele sahip olduklarını gösterdiler. Bu buluşmanın, ülkemizde potansiyeli yüksek olan girişim sermayesi fonlarını ve portföylerindeki start-up'ları Katarlı yatırımcılara tanıtmak için iyi bir fırsat olduğuna yürekten inanıyor, Commercial Bank’ın desteği ve bankacılık sektöründeki deneyimimizle bu sürece destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Gelecekte de bu tür girişimlere desteklerimiz sürecek.’’ diye konuştu.

Alternatif Bank Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve The Commercial Bank Grup CEO’su Joseph Abraham ise, “Türkiye’nin ve uluslararası çapta en büyük yatırımımız olan Alternatif Bank’ın taşıdığı potansiyeli görüyor; Commercial Bank ve Alternatif Bank olarak ülkelerimiz arasındaki stratejik işbirliğinin gelişiminde ön saflarda yer alıyoruz. Katar ve Türkiye arasındaki çift yönlü yatırıma verdiğimiz desteğimiz en temel önceliklerimiz arasında bulunurken, üst düzey katılımla gerçekleşen böylesine kıymetli bir yatırım etkinliğine ev sahipliği yapmaktan da mutluluk duyuyoruz. Her iki Bankamız adına, yakın işbirliğimiz ve sınır ötesi uzmanlığımızla hem Türkiye’deki hem de Katar’daki müşterilerimiz için ticarete etkin destek sağlayarak, bankacılık ihtiyaçlarını karşılayabileceğimize ve yatırım fırsatları sunabileceğimize inanıyoruz’’ dedi.