Alternatif Bank Engelsiz Bankacılık Ideathon’unda Gençler Yenilikçi Çözümler için Yarıştı!

11 Haziran 2021

Alternatif Bank, Engelsiz Bankacılık yaklaşımı kapsamında bünyesinde yürüttüğü çalışmalara bir yenisini ekledi. Engellilerin bankacılıkta karşılaştığı sorunların çözümü için gençlerin yenilikçi fikirlerinden yararlanmayı amaçlayan “Engelsiz Bankacılık Ideathon”unu düzenledi. Türkiye’deki tüm üniversitelerin lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açık düzenlenen Ideathon’da başvurular online olarak toplanarak, ön elemeler sonrası finale kalan gruplar belirlendi. Yaklaşık 3 haftalık yoğun bir hazırlık ve uygulama süreci boyunca, Alternatif Bank Engelsiz Bankacılık Danışma Kurulu üyeleri tarafından verilen başta sakatlık, engellilik tanımları, engel gruplarını tanıma ve engellilerle nasıl iletişim kurulması gerektiğine dair dil ve perspektif birliği eğitiminin yanı sıra hem teorik hem uygulamalı “Design Thinking” eğitimleri online olarak gerçekleştirildi. Alternatif Bank yöneticilerinin de öğrencilere rehberlik ederek katkı sunduğu Ideathon’da toplam 29 kişiden oluşan 8 ekip, engelsiz bankacılık alanında geleceğe ışık tutacak yaratıcı proje fikirleriyle yarıştı.

Alternatif Bank Engelsiz Bankacılık Danışma Kurulu üyeleri ile Banka yöneticilerinin oluşturduğu jürinin değerlendirmesi sonrası, Ideathon’un birincisi “Güvenli POS” projesiyle NOPE takımı oldu. Etkinlik kapsamında ilk üçe giren takımlar para ödülünün yanı sıra Alternatif Bank’ta staj, mülakat simülasyonu ve online temel bankacılık eğitimi almaya hak kazandı. .

“Engelsiz Bankacılık Ideathon”u kapsamında görüşlerini paylaşan Alternatif Bank Bireyel ve Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökay Dede, “Alternatif Bank olarak kurum kültürümüzün temel unsurlarından biri ‘insan odaklılık’. Gerek çalışanlarımız gerek müşterilerimiz için, attığımız her adımın, her uygulamamızın, ürün ve hizmetlerimizin insana dokunması, değer ve fayda yaratması bizim önceliğimiz. Kurum olarak ticari misyonumuzun yanında yaşadığımız topluma katkı sunmak üzere de sorumluluğumuz var. Bu anlayıştan hareketle, engelli bireylerin bankacılık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabilmesi için, sektörümüze örnek olacak bir yola çıktık ve Engelsiz Bankacılık yaklaşımıyla bir dizi uygulamayı hayata geçirdik. Eşitlik ilkemizin bir gereği olarak herkesin erişebileceği şekilde tasarlanmış bankacılık hizmetleri sunabilmenin önemine inanıyor, hizmet modelimizi bu yönde dönüştürmek üzere çalışıyoruz. Fiziksel ve dijital hizmet kanallarımızın erişilebilirliğini geliştiriyor, çalışanlarımızın bu alandaki farkındalık ve yetkinliğini artırıyoruz. Bu çalışmalarımızın kapsamını genişletmek yolunda en büyük destekçimizin gençler olduğuna inanarak onları da sürece dahil etmek istedik. Dünyamızın bugün geldiği noktada, gençlerin toplumsal konulara olan bilinci ve geleceğimize gösterdiği hassasiyet hepimizden daha güçlü… Onların, sahip olduğu enerji, hassasiyet ve yaratıcı bakış açılarıyla, ‘engelsiz bankacılık’ hedefimizde bizlere de yol göstereceklerine inandık ve yenilikçi projelerini tasarlayıp birlikte hayata geçirebileceğimiz bir ortam sunduk. bakmamızı sağlayan en önemli unsur hiç şüphesiz hissedarımız Commercial Bank’ın bize duyduğu güven ve sağladığı destek oldu. Hissedarımız daha önce planlandığı şekilde 175 milyon TL’lik nakit sermaye artırımında bulunarak, böylesi bir dönemde dahi Alternatif Bank ve Türkiye ekonomisine duyduğu güveni teyit etmiş oldu. Bu son artışla birlikte hissedarımızla 2023 yılına kadar planladığımız toplam 300 milyon dolarlık sermaye artışının 225 milyon dolarlık kısmını tamamlarken, aktif kalitesi ve risk yönetiminden taviz vermeden büyüme hedeflerimiz doğrultusunda yolumuza devam ediyoruz.” diye konuştu.

Bu amaçla geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz ‘hackathon’ etkinliğini, bu yıl kapsamını biraz daha genişleterek ‘ideathon’ formatında ikinci kez düzenledik. Buradaki hedefimiz, gençlerimizin toplumsal sorunlara yaklaşımlarındaki enerjilerini, farklı bakış açılarıyla ortaya koydukları yenilikçi çözüm önerilerini duymak ve bunları mümkün olduğunca hayata geçirerek kalıcı bir değere dönüştürmek… Henüz yolun başındayız ancak iki senede dahi genç arkadaşlarımızın gösterdikleri ilgi, heyecan ve başkaları için bir şeyler yapma çabaları bize her anlamda gelecek için umut veriyor, birçok konuda da esin kaynağı oluyor. Bankacılık ve kullanıcılar hızla dijitalleşirken, Ideathon’da ortaya konan çözüm önerilerinin de aynı şekilde dijital ağırlıklı olması da bize ayrı bir mutluluk verdi. Ideathon etkinliğimizi her yıl kapsamını daha da genişleterek tekrar etmeyi, gençlerimizin yaratıcı fikir ve projelerini hayata geçirecek platformlar yaratmayı hedefliyoruz. Bu yıl dereceye giren projelerin de aynı şekilde uygulanabilmesi için ekiplere elimizden gelen desteği sunup yanlarında olacağız.” diye konuştu.

Ideathon’da İlk Üçe Giren Ekipler ve Projeleri

1.lik ödülü

NOPE – Güvenli POS: Görme engelliler ve görme zorluğu yaşayanların POS üzerinden ödemelerini güvenli şekilde yapmalarını sağlayan bilgilendirme çözümü.

2.lik ödülü

Futurists – Altern: Görme ve işitme engellilere dijital kanallar üzerinden ses, görüntü ve işaret dili seçenekleriyle erişilebilir bir deneyimi sağlayan kılavuz eklentisi.

3.lük ödülü (2 grup tarafından paylaşılmıştır.)

Mezutech – Sesli Asistan ile Erişilebilir QR Kod: Görme engellilerin ATM kullanımlarında yaşadıkları erişilebilirlik sorununu çözen mobil uygulama entegrasyonu.

AlphaGo – Alba: Görme engelliler ve görme zorluğu yaşayanların kullanabileceği sesli komut sistemine sahip mobil bankacılık geliştirmesi.